בתקופה כזו, שבה ההבדלים בין תרבויות ואוכלוסיות שונות, מובלטת ומודגשת, יש חשש ממשי לאובדן האחדות בין קבוצות בישראל. על האחדות הזו בנוי הרעיון של ארץ ישראל ככור היתוך של מהגרים ממקומות רבים.
פסטיבל הוא אחת הדרכים לעזור לקבוצות שונות להכיר אלה את אלה, ללמוד לעבוד למען מטרה משותפת, לעודד את המשתתפים להיחשף לתרבויות שונות משלהם, ולפתח שיח עם אנשים מרקעים שונים. הפסטיבלים סובבים סביב נושאים שונים, אבל דומים בניסיונם לייצר קירוב לבבות ואחדות בתוך החברה הישראלית.
מה זה בעצם פסטיבל?
פסטיבל, לרבות פסטיבלים בישראל, הוא אירוע חגיגי שבו מתקיימים אירועים ופעילויות, עבור קהל משותף. ישנם פסטיבלים חד פעמיים ויש פסטיבלים תקופתיים שניתן לבקר בהם מדי שנה, בדרך כלל.
לפסטיבל יש בדרך כלל רעיון משותף – כך ניתן למצוא פרסומים לפסטיבלים בתחומים רחבים מאוד כמו תיאטרון, אוכל או מוזיקה וישנם פסטיבלים שמתמקדים בתחומים מצומצמים כמו פסטיבל משחקי תפקידים לנוער – זהו פסטיבל שמגדיר היטב את הקהל האידאלי עבורו: בני נוער שעוסקים במשחקי תפקידים. לפסטיבלים אין הגדרה מדויקת ואפשר למצוא פסטיבלים קצרים וארוכים, מקומיים ובינלאומיים, ציבוריים או פרטיים.
פסטיבל הוא הזדמנות
פסטיבל הוא מקום מפגש של אנשים בעלי תשוקה לתחום מסוים ובדרך כלל, מגיעים אל פסטיבלים מתוך רצון כן לפגוש חברים חדשים, שגם הם מתעניינים באותו התחום. במסגרת של פסטיבל ישנן הזדמנויות לא מעטות לפגוש אנשים בהופעות, סדנאות או בין אירועים שונים, לשוחח ולהכיר אנשים שדומים לך ושונים ממך, בעת ובעונה אחת.
פסטיבל הוא גם אירוע שמאפשר לקהל להיחשף, לא פעם, לעולמות תרבותיים, גאוגרפיים ואנושיים חדשים ולא מוכרים וכן מייצרים הזדמנויות מעניינות לעבוד לטובת מטרה משותפת. החיבור בין קבוצות שונות, היא אחת המטרות של חלק מהפסטיבלים שנערכים בישראל.
פסטיבל שמפגיש יהודים וערבים
ישנם מקומות בישראל שבהם חיים יהודים וערבים, נוצרים ומוסלמים, בשיתוף אמיתי אבל עבור חלק גדול, בני הקבוצה השנייה הם חידה לא מוכרת. הפסטיבלים שרואים את משימתם גם ביצירת איחוד וקירוב בין הקבוצות הדתיות השונות. פסטיבלים שעוסקים בקולנוע, בתיאטרון ובאמנות שמשלבת יהודים וערבים, מתקיימים בדרך כלל בערים מעורבות כמו חיפה, ירושלים או יפו.
באזור הצפון מתקיים פסטיבל אוכל שנקרא "בא לי גליל", במסגרת הפסטיבל הקולינרי, אנשי מטבח מהאזור פותחים את ביתם, מטבחם ולבם לאורחים ומציעים סדנאות וחוויות קולינריות ייחודיות כמו סדנה לבישול אתיופי או סדנת ליקוט בהנחיית מקלטות בדואיות. המפגש עם האוכל, השפה, התרבות והאנשים, מאפשר לפתוח את הלב.
פסטיבל שמפגיש דתיים וחילוניים
פסטיבל נוסף שמתקיים מדי שנה באזור הגליל הוא פסטיבל "לא בשמיים" שמציג אירועים מגוונים כמו הרצאות, סדנאות, סיורים ומופעים, שמשלבים עולמות תוכן יהודיים ועולמות תוכן ישראליים חילוניים. הקהל שמוזמן לפסטיבל הוא קהל מכל הגילאים, מכל הארץ ומכל רמות הקרבה לדת.
בפסטיבל שנערך בקיץ 2023 נערכו פעילויות ואירועים בנושאים כמו 150 שנה להולדת ביאליק, 50 שנה למלחמת יום כיפור ובמקביל גם אירועים בנושא "בין שני עולמות – הרב סולוביצקי וישעיהו ליבוביץ".